10/4/13

HACCP

Το HACCP (Hazard Analysis Critical Control Points) είναι ένα σύστημα που βασίζεται σε αρχές υγιεινής, η τήρηση και η εφαρμογή των οποίων διασφαλίζει την παραγωγή , τυποποίηση και διακίνηση ασφαλών, για την υγεία του καταναλωτή, τροφίμων. Διασφαλίζει, δηλαδή από κινδύνους υγιεινής.

Με τη λέξη κίνδυνος ορίζεται κάθε φυσική, βιολογική ή χημική παράμετρος, η οποία συνδέεται με τα τρόφιμα και μπορεί να προκαλέσει βλάβη υγείας στον καταναλωτή.
Ως παραδείγματα κινδύνων μπορούν να αναφερθούν τα ξένα σώματα (φυσικοί κίνδυνοι), οι παθογόνοι οργανισμοί (βιολογικοί κίνδυνοι) ή τα φυτοφάρμακα (χημικοί κίνδυνοι).
Το HACCP αξιολογεί Κινδύνους και Κρίσιμα Σημεία Ελέγχου, οι Υγειονομικές Εφαρμογές της Manifest, ενήμερες για αυτά, καθορίζουν διαδικασίες αντιστάθμισης των κινδύνων, επαλήθευσης των διαδικασιών και δημιουργίας αρχείων παρακολούθησης.
Είναι μεγάλη η σημασία του σταδίου των Υγειονομικών Εφαρμογών, για την πιστή εφαρμογή του HACCP, σε επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος.

Η ΚΥΑ/4-9-2000, ΦΕΚ Β’ 1219 που εναρμονίζει σε εθνικό επίπεδο την 93/43 Ε.Ε Οδηγία, αλλά λαμβάνοντας υπ’ όψη και τις 852, 853/2004 και 1882/2003 οδηγίες, η εφαρμογή των οποίων καθιστά υποχρεωτική την εφαρμογή του HACCP, προβλέποντας την τήρηση αρχείων και για τις προβλεπόμενες Υγειονομικές Εφαρμογές.
Αρχεία τόσο για το επίπεδο εκπόνησης μελετών, όσο και για το επίπεδο εφαρμογής των προγραμμάτων με σχολαστικό σχεδιασμό, εφαρμογή, έλεγχο, διορθωτικές ενέργειες, σύμφωνα με το πρότυπο και με τεκμηρίωση των δράσεων.
Οι υγειονομικές εφαρμογές στα πλαίσια του HACCP αφορούν σε Βιομηχανίες Τροφίμων και Ποτών, αντίστοιχα καταστήματα αλλά και Υγειονομικές Μονάδες, Μεταφορές-Logistics, Ναυτιλία, Φαρμακοβιομηχανίες κτλ.

Περισσότερα : www.manifest.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου