13/4/13

Αρχιτεκτονική Τοπίου

Η Αρχιτεκτονική τοπίου ασχολείται:
Με την ανάλυση, το σχεδιασμό και τη διαμόρφωση υπαίθριων χώρων, μικρής ή μεγάλης κλίμακας, στο φυσικό ή αστικό πεδίο, με τη χρήση φυτικού και σκληρού υλικού.
 • Με τη διαχείριση, συντήρηση και αποκατάσταση φυσικών και ανθρωπογενών τοπίων.
 • Η αρχιτεκτονική τοπίου συμβάλει καθοριστικά στην ευρηματική διαμόρφωση του τοπίου.
Με καινοτομικές παρεμβάσεις σε όλα τα στάδια ενός έργου, από την αρχική ιδέα μέχρι τα τελικά σχέδια, αξιολογώντας και αξιοποιώντας όλες τις ιστορικές, πολιτιστικές, οικολογικές και κλιματολογικές παραμέτρους.
Με νέες ιδέες, εναλλακτικές οπτικές, δημιουργική προσέγγιση του περιβάλλοντος, αναπτύσσουμε δημιουργικά τοπία.
Για τη Manifest η αρχιτεκτονική τοπίου δεν αποτελεί μια τυπική εργασία κάλυψης ενός ελεύθερου, περιβάλλοντος χώρου, δεν είναι απλά η χωροθέτηση των κατάλληλων φυτικών ειδών, στη σωστή θέση, αλλά ένα σύνολο παρεμβάσεων με στόχο τη μεταμόρφωση ενός περιβάλλοντος χώρου με χαρακτηριστικά:
 • Το συνδυασμό γνώσεων αρχιτεκτονικού σχεδιασμού περιβαλλοντικής ανάλυσης, φυτοτεχνικής διαμόρφωσης.
 • Τη δημιουργία και διατήρηση της αισθητικής στον άμεσα περιβάλλοντα χώρο της εγκατάστασης.
Οι προτάσεις – παρεμβάσεις αποσκοπούν στην προώθηση του αισθήματος της άνεσης, της ευκολίας και της υγείας των πληθυσμών της εγκατάστασης, με ποικιλία φυτικού υλικού, έκρηξη χρωμάτων, έκλυση αρωμάτων.
Μέσα από την αρχιτεκτονική τοπίου, αναδεικνύεται ένας πολιτισμός ευαίσθητος και διορατικός, αυτός των τοπίων.
Ο αρχιτεκτονικός σχεδιασμός τοπίου, ορίζει, παράλληλα, τις πινελιές στην αισθητική του εξωτερικού χώρου, την ανάγκη για ιδιωτικότητα, την απάντηση στην αισθητική του τσιμέντου και του γκρίζου, σύμφωνα με το κλιματικό προφίλ κάθε περιοχής.Παράλληλα η λειτουργικότητα είναι επιτακτική, καθώς ο κήπος πρέπει να σχεδιάζεται λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες και τους περιορισμούς των χρηστών.Το φυτικό υλικό σε μια εγκατάσταση έχει πολλαπλούς ρόλους.
 • Το ρόλο του διακοσμητικού στοιχείου (χρωματική σύνθεση, σχήματα) αλλά και της πρακτικότητας (ανεμοθραύστες, οριοθέτες).
 • Φυσική οριοθέτηση, περίφραξης ή φυτόφραξης, με θάμνους χαμηλού-μεσαίου-υψηλού μεγέθους.
 • Φυτόφραξη ανάλογα με την «αστική» θέση της εγκατάστασης, ή το βάθος πεδίου που επιδιώκεται να επιτευχθεί.
 • Με διακοσμητικά στοιχεία σχημάτων, σε ομπρελοειδή, πεπλατυσμένη ή μορφή σκεπάστρου, ανάλογα με την επιθυμία δημιουργίας οπτικού πεδίου από τα γύρω οικήματα.
 • Με περιμετρική διαμόρφωση που οδηγεί σε δημόσια θέα ή ιδιωτικότητα με τη δημιουργία περιβάλλοντος αυτοσυγκέντρωσης και περισυλλογής.
Επιπροσθέτως πρέπει να λαμβάνεται υπόψη η μειωμένη ανάγκη συντήρησης, χρήσης νερού ή γεωργικών σκευασμάτων.

Χειμωνιάτικα Χρώματα στον Κήπο
Επειδή υπάρχει η λανθασμένη αντίληψη ότι ο χειμώνας στον κήπο είναι χωρίς χρώματα, σας διαβεβαιώνουμε ότι συχνά η άνοιξη, με τη συνδρομή μας, μπορεί να ζηλέψει το χειμώνα.
Αρκεί να γίνει η κατάλληλη φυτική επιλογή που μπορεί να είναι ενδεικτικά:
 • Πρίμουλα (Primule acaulis-veris): με μεγάλη ποικιλία σε χρώματα (ροζ, φούξ, κίτρινα, κόκκινα, πορτοκαλί, μωβ, χρυσολαδί και ροδοκόκκινα).
 • Βιολέτα: πολύχρωμη και μοσχομυριστή και καθώς είναι τόσο γνωστή και οικεία οι περισσότερες λέξεις περισσεύουν.
 • Άλυσσος: μικροκαμωμένος αλλά ντελικάτος σε πολλά χρώματα (άσπρο, ροζ, κίτρινο και μωβ).«Έξυπνη» Λύση για Σκιά
 • Αγγελικές: ξεχασμένες και αφρόντιστες, ακόμη και δίπλα στη θάλασσα ή σε υψόμετρο μακριά από νερό, γίνονται μεγάλες, πελώριες, με κλαδιά που σχηματίζουν υπέροχα κλαδιά, διακλαδίζονται προς όλες τις κατευθύνσεις ή μπορείς να τις δεις αν και τεράστιες να στέκονται μόνο σε ένα κλαδάκι και να έχουν ανεπτυγμένη, μεγάλη, πλατιά και πυκνή «κόμη».
Με ανθεκτικότητα σε σκιερά και ηλιόλουστα μέρη, με σκούρα πράσινα γυαλιστερά φύλλα και άσπρα λουλούδια που αναδύουν, παράλληλα, ελαφρύ άρωμα πορτοκαλιάς.

Τα Ξεχασμένα Αρωματικά Φυτά
Με τον όρο αρωματικά φυτά, εννοούμε φυτά των οποίων όλα τα στελέχη (φύλλα, βλαστοί, άνθη κτλ) εκλύουν χαρακτηριστικό άρωμα, άλλα με μικρότερες απαιτήσεις νερού και άλλα με μεγαλύτερες, με περιορισμένες ανάγκες λίπανσης, όλα ιδανικά για βραχόκηπους δημιουργούν φυσική αρμονική αρχιτεκτονική σχημάτων και αρωμάτων.
Επειδή κινδυνεύουν να ξεχαστούν υπενθυμίζουμε τα χαρακτηριστικότερα και συνήθη αυτών:
Άνηθος, αρτεμισία, βασιλικός, δάφνη, δενδρολίβανο, δυόσμο ή πράσινη μέντα ή βάλσαμο, θυμάρι, κάπαρη, κάρδαμο, κισσώρι, λαδανιά, λυχναράκι, λουίζα, λεβάντα, ρόκα, μαϊντανό, μάραθο, ματζουράνα, ρείκι, ρίγανη, ρόκα, σέλινο, φασκόμηλο, απήγανο, θρούμπι-θύμβρα η ορεινή-θρούμπι-θυμπρί-θύμπος-μελιτζίνι, λεμονόχορτο, τσάι του βουνού, αχιλλέα, κολίανδρο, στουρέκι κτλ.

                                                                                                               Περισσότερα : www.manifest.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου