11/4/13

Τα Είδη Τρωκτικών - Το Πρόβλημα

ΤΡΩΚΤΙΚΑ:

Αρουραίοι
Απαντώνται σε 2 κυρίως είδη. Στον νορβηγικό αρουραίο (Rattus norvegicus) που συνήθως συναντάται ανά την Ευρώπη και στον, σπάνιο, μαύρο αρουραίο ή αρουραίο της στέγης (Rattus-rattus) που η δράση του περιορίζεται, κατά κύριο λόγο, σε λιμάνια.
Χαρακτηρίζονται από την ικανότητά τους να προκαλούν ζημιές σε εγκαταστάσεις, να μεταδίδουν θανατηφόρες ασθένειες και να ανταγωνίζονται τον άνθρωπο για την εξασφάλιση τροφής.

Θανατηφόρες ασθένειες όπως η νόσος του Weil (κτεροαιμορρακτική σπειροχαίτωση), η πανούκλα, η χολέρα, και ο μυϊκός εξανθηματικός τύφος (μεξικάνικος τύφος). Παράλληλα μεταφέρουν οργανισμούς, εξαιρετικά επιβλαβείς για την υγεία του ανθρώπου, όπως το βακτήριο της σαλμονέλας, ιούς και παράσιτα, όπως οι νηματώδεις και τα σκουλήκια.
Οι καταστροφές στα κτίρια των εγκαταστάσεων μπορεί να ξεκινήσουν από το υψηλό κόστος, έως τους κινδύνους πυρκαγιάς μετά το προσφιλές τους ροκάνισμα στα καλώδια, τους κινδύνους από το ροκάνισμα σωληνώσεων φυσικού αερίου και ύδρευσης.
Διαθέτοντας μεγάλη φυσική αντοχή, μπορούν να επιβιώσουν έως 2 ημέρες σε τρεχούμενο νερό, να κολυμπήσουν 1,5 km στη θάλασσα, να διέλθουν από άνοιγμα μικρότερο των 25 mm.
Ας εξετάσουμε ειδικότερα, τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των 2 προαναφερθέντων ειδών.
Rattus –rattus
Η κοινή του ονομασία μπορεί να είναι αρουραίος των πλοίων, μαύρος αρουραίος, οικόσιτος αρουραίος, αρουραίος της στέγης.
Το χρώμα του είναι συνήθως μαύρο ή γκρίζο, με λείο και απαλό τρίχωμα.
Παρά τους μεγάλους και προεξέχοντες οφθαλμούς διαθέτουν ασθενή όραση και αχρωματοψία, σε αντιπαραβολή με την ακοήπου είναι άριστη όπως και η κολυμβητική ικανότητα.
Αν δεν ανοίγει τρύπες, δημιουργεί φωλιές, σε τοίχους, σοφίτες, δένδρα ως επιδέξιος αναρριχητής που είναι.
Σπάνια κινείται σε υπονόμους, παμφάγο, με προτιμήσεις στα φρούτα, τους ξηρούς καρπούς, απόρους, λαχανικά ή εν γένει τρόφιμα με μεγάλη περιεκτικότητα σε νερό.
Rattus norvegius
Με χρωματισμούς γκρι-μαύρους ή εναλλακτικά γκρι-υπόλευκους.
Με άριστη ακοή, ασθενή όραση και αχρωματοψία, αλλά και εξαιρετική όσφρηση.
Ανοίγει τρύπες κάνοντας τις φωλιές του, ζώντας σε εσωτερικούς, εξωτερικούς χώρους και υπονόμους.
Δεινός κολυμβητής, αν και μπορεί να αναρριχηθεί δεν είναι ιδιαίτερα ευκίνητος και σχετικά προβλέψιμος στη συμπεριφορά, αποφεύγει να προσεγγίσει μη οικεία αντικείμενα π.χ. παγίδες.
Παμφάγος, προτιμά τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε νερό, αποθηκεύει τροφές σε κρυφά σημεία για μελλοντική κατανάλωση.

Ποντίκια
Αποτελούν κίνδυνο για τις εγκαταστάσεις καθώς διαβιούν στο εσωτερικό, προκαλώντας πυρκαγιές με το ροκάνισμα καλωδίων, καταστρέφοντας μονώσεις, προξενώντας απώλεια θερμότητας και κόστος υψηλό για αντικατάσταση.
Τα ποντίκια μεταδίδουν ασθένειες, όπως σαλμονέλα και λεπτοσπείρωση. Επιπροσθέτως οι σταγόνες ούρων που αφήνουν, μολύνουν τρόφιμα, συνιστώντας πραγματική πληγή για αποθήκες, σιταποθήκες, νοσοκομεία, καταστήματα, κτλ.
Η ταχύτητα πολλαπλασιασμού και η δημιουργία αποικιών συντελούν στη ραγδαία επιδείνωση του προβλήματος σε μια εγκατάσταση.

                                                                                                               Περισσότερα : www.manifest.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου