21/9/15

6 Βήματα για να οδηγήσετε τα παιδιά σας στην επιτυχίαΟ μεγαλύτερος στόχος κάθε γονιού είναι να δει το παιδί του μεγαλώνοντας να πετυχαίνει στην ζωή του. Αλλά αυτό δεν είναι καθόλου εύκολο καθώς προϋποθέτει να έχετε υπομονή αλλά και επιμονή, αποφασιστικότητα, και την πεποίθηση ότι όλες οι προσπάθειες σας θα αξίζουν πραγματικά αφού με την βοήθεια σας σίγουρα θα  δείτε το παιδί σας να αξιοποιεί όλες του τις δυνατότητες. Αν θέλετε το παιδί σας να πετύχει ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα:

     1.      Μάθετε στα παιδιά σας να είναι κοινωνικά
Παρόλο που ο άνθρωπος είναι ένα κοινωνικό ον, οι κοινωνικές του δεξιότητες δεν είναι έμφυτες και πρέπει να του διδαχθούν. Τα παιδιά που είναι συνεργάσιμα και βοηθάνε  τους συμμαθητές τους όπως επίσης και όσα κατανοούν τα συναισθήματα τους και είναι ικανά αντιμετωπίσουν τα προβλήματα τους, έχουν περισσότερες πιθανότητες να βιώσουν την επιτυχία σε σχέση με τα λιγότερο κοινωνικά παιδιά. 
2.   Να έχετε μεγάλες προσδοκίες
Όταν οι γονείς έχουν μεγάλες απαιτήσεις από τα παιδιά τους τότε αυτά συνήθως κατορθώνουν και πετυχαίνουν περισσότερα απ’ όσα οι γονείς τους περιμένουν, ενώ αντίθετα αν οι γονείς δεν δείχνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την μόρφωση τους τότε το πιο πιθανό είναι να μην ενδιαφερθούν ούτε τα παιδιά. 
3.  Να έχετε υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης
Δεν αρκεί να έχετε μεγάλες προσδοκίες από τα παιδιά σας αν δεν έχετε πρώτα μεγάλες απαιτήσεις από τον ίδιο σας τον εαυτό. Τα παιδιά συνήθως φτάνουν στο ίδιο επίπεδο εκπαίδευσης με αυτό των γονιών τους. Αυτό δυστυχώς σημαίνει ότι τα παιδιά γονιών που εγκατέλειψαν το σχολείο ή τις σπουδές πχ λόγω εγκυμοσύνης, έχουν μεγάλες πιθανότητες να ακολουθήσουν την ίδια πορεία.
     4.Δημιουργήστε μια σταθερή σχέση μαζί τους.
‘Όλα τα προηγούμενα βήματα δεν έχουν καμία σημασία αν οι γονείς δεν δημιουργήσουν μια δυνατή σχέση στοργής με τα παιδιά τους. Χτίζοντας μια τέτοια σχέση μπορείτε να τους μάθετε όλα όσα χρειάζονται για να πετύχουν. Το να είστε παρών σε κάθε κατόρθωμα του παιδιού σας και να το πανηγυρίζετε δείχνει στο παιδί ότι η ανταμοιβή της σκληρής δουλειάς που έκανε είναι αυτό το απίστευτο αίσθημα της επιτυχίας που σε κατακλύζει όταν έχεις πετύχει ένα συγκεκριμένο στόχο.  
5.  Να έχετε λιγότερο άγχος
Οι γονείς που είναι συνέχεια αγχωμένοι το μεταδίδουν και στα παιδιά τους. Το άγχος μέχρι ενός σημείου είναι κινητήριος δύναμη αλλά όταν είναι υπερβολικό είναι σίγουρο ότι θα βλάψει την υγεία σας. Οι γονείς που έχουν πολύ άγχος για τα παιδιά τους, γίνονται υπερπροστατευτικοί και τα παιδιά τους καταλήγουν να αγχώνονται για καθετί που αναλαμβάνουν να κάνουν. Αδιαμφισβήτητα θα αντιμετωπίσετε πολλές στρεσογόνες καταστάσεις ως γονείς όμως δεν πρέπει να αφήσετε το παιδί σας να το αντιληφθεί.
      6.Δώστε σημασία στα έμφυτα ταλέντα του
Κάθε γονιός παρατηρεί το παιδί του και προσπαθεί να ανακαλύψει τα ταλέντα του. Το να βλέπετε το παιδί σας ότι έχει ταλέντο στην μουσική ή στον αθλητισμό σίγουρα σας κάνει πολύ περήφανους. Όταν όμως πιέζετε το παιδί να σας δείξει τι το ξεχωριστό μπορεί να κάνει καλά αυτό τους κάνει σίγουρα κακό και μπορεί να αποκτήσουν μια νοοτροπία ότι σε κάτι θα είναι σίγουρα καλοί ή ότι δεν είναι καλοί σε τίποτα. Από την άλλη όταν επιβραβεύετε την προσπάθεια του όταν ολοκληρώσει μια συγκεκριμένη άσκηση αυτό θα καλλιεργήσει ένα υγιή τρόπο σκέψης στο παιδί που θα του επιτρέπει να πιστεύει ότι μπορεί να γίνει καλό σε οτιδήποτε θέλει αρκεί να προσπαθήσει πραγματικά γι’ αυτό.
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου