12/10/15

8 πράγματα που συμβαίνουν στο σώμα μας όταν κοιμόμαστεΌλοι γνωρίζουμε ότι είναι απαραίτητο να κοιμόμαστε περίπου 7 με 8 ώρες προκειμένου να ξεκουραστούμε επαρκώς και να μπορέσει ο οργανισμός μας να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις της καθημερινότητας. Αυτό όμως που οι περισσότεροι δεν γνωρίζουμε είναι τι συμβαίνει στο σώμα μας κατά τη διάρκεια του ύπνου. Όταν κοιμόμαστε ο εγκέφαλος μας έχει διαφορετικές λειτουργικές καταστάσεις, διαβάστε παρακάτω 8 πράγματα που δεν γνωρίζατε ότι συμβαίνουν κατά τη διάρκεια του ύπνου:
1. Η θερμοκρασία του σώματός πέφτει.  Όταν είμαστε ενεργοί κατά τη διάρκεια της ημέρας, καίμε περισσότερες θερμίδες, οπότε η πτώση της θερμοκρασίας είναι ένας τρόπος για να μειωθεί ο ρυθμός καύσης.
2. Κάνουμε πλήρη καθαρισμό από τις τοξίνες. Αυτό επιτρέπει στο σώμα και τον εγκέφαλο να ανανεωθούν. Σε άτομα που δεν κοιμούνται καλά, το φιλτράρισμα δεν είναι τόσο αποτελεσματικό, γεγονός που όπως υποστηρίζουν οι ειδικοί εξηγεί γιατί οι άνθρωποι που κοιμούνται λίγο ή δεν κοιμούνται καλά αντιμετωπίζουν συνήθως προβλήματα.
3. Ξεχνάμε άχρηστες πληροφορίες. Όλη μέρα λαμβάνουμε πολλές πληροφορίες και το μεγαλύτερο μέρος τους ευτυχώς το ξεχνάμε διαφορετικά θα γέμιζε ο εγκεφαλός μας με άχρηστες πληροφορίες.
4. Το σώμα μας »παραλύει» αλλά ο εγκέφαλός γίνεται  πιο δραστικός. Ο εγκέφαλος κάποιου που ονειρεύεται είναι στην πραγματικότητα πιο ενεργός από ότι ενός ανθρώπου που είναι ξύπνιος, και απαιτεί περισσότερο οξυγόνο. Το μυαλό μας είναι τόσο ενεργό κατά τη διάρκεια του ύπνου, που είναι σε θέση να κάνει ακόμη και σημαντικές διασυνδέσεις και ανακαλύψεις.
5. Όλα τα μεμονωμένα κύτταρα μας – όχι μόνο τα κύτταρα του εγκεφάλου –«επισκευάζονται» πλήρως. Αυτές οι διαδικασίες αποκατάστασης φροντίζουν για όλες τις ζημιές που εμφανίστηκαν κατά τη διάρκεια της ημέρας. Όταν δεν κοιμόμαστε αρκετά, το αποτέλεσμα δεν έχει μόνο αντίκτυπο στο μυαλό αλλά σε ολόκληρο το σώμα.
6. Το ανοσοποιητικό μας σύστημα δουλεύει καλύτερα. Μια μελέτη έδειξε ότι τα άτομα που έκαναν εμβόλια γρίπης και παράλληλα δεν κοιμόντουσαν αρκετά το επόμενο βράδυ δεν δημιουργούσαν τα αντισώματα που απαιτούνται για την προστασία κατά της γρίπης. Αν ένας άνθρωπος έχει χρόνιο πρόβλημα ύπνου, έχει περισσότερες πιθανότητες να αρρωστήσει.
7. Κατά τη διάρκεια του ύπνου ξυπνάμε από 5 μέχρι 15 φορές ανά ώρα! Αυτό συμβαίνει συνήθως όταν περνάμε σε διαφορετικά στάδια του ύπνου, όπως από τα όνειρα στο βαθύ ύπνο, και οι αφυπνίσεις είναι τόσο σύντομες που δεν τις θυμόμαστε.
8. Πιθανόν αναπνέουμε! Ένα γεγονός που οι περισσότεροι από εμάς θεωρούμε δεδομένο κατά τη διάρκεια του ύπνου, αλλά στην πραγματικότητα το 30%  των ανθρώπων σταματάει να αναπνέει κατά τη διάρκεια του ύπνου! Έως και στο 90% των ανθρώπων με αυτή τη διαταραχή -άπνοια κατά τον ύπνο- δεν γίνεται διάγνωση συμπεριλαμβανομένων νέων γυναικών! Ένα σημαντικό δείγμα αυτού του προβλήματος είναι το ροχαλητό. Οπότε αν εσείς ή ο σύντροφός σας ροχαλίζει τη νύχτα, είναι απαραίτητο να κάνετε τις ανάλογες εξετάσεις.

Πηγή: www.thelalifecoach.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου