19/1/16

Πώς θα φωτίσεις σωστά κάθε χώρο του σπιτιού;Κάθε δωμάτιο του σπιτιού έχει τις δικές του φωτιστικές ανάγκες. Ανάμεσα στην τεράστια ποικιλία ειδών φωτισμού που κυκλοφορούν στα καταστήματα, πώς θα διαλέξεις το πιο κατάλληλο, το πιο όμορφο και το πιο λειτουργικό για κάθε χώρο του σπιτιού; Ιδού κάποιες βασικές οδηγίες:

Κουζίνα
Η επιφάνεια εργασίας πρέπει οπωσδήποτε να φωτίζεται, ει δυνατόν και με χωνευτούς προβολείς αλογόνου. Επιπρόσθετα μικρά φώτα κάτω από τα ντουλάπια βοηθούν στον καλύτερο φωτισμό των πάγκων. Για να φωτίσεις το τραπέζι του φαγητού, κατάλληλα είναι τα κρεμαστά φωτιστικά που διαθέτουν ροοστάτη, ώστε να ικανοποιούνται και όσοι επιθυμούν ρομαντικό δείπνο και όσοι θέλουν να βλέπουν πεντακάθαρα τι τρώνε.
Καθιστικό
Χρειάζονται τρεις τύποι φωτισμού: Το πολύφωτο (για γενικό λειτουργικό φωτισμό), μικρά επιτραπέζια λαμπατέρ με καπέλο (φτιάχνουν ζεστή ατμόσφαιρα) και μια λάμπα για διάβασμα, στην περίπτωση που σε ξεκουράζει να διαβάζεις στο σαλόνι. Πολύ οικονομική και ευχάριστη λύση χαμηλού φωτισμού είναι τα μικρά φωτιστικά γραφείου με πτυσσόμενο βραχίονα και λάμπες αλογόνου, τοποθετημένα διακριτικά στις γωνίες της σάλας και στραμμένα προς το ταβάνι.
Μπάνιο
Εδώ ταιριάζουν μικροί προβολείς αλογόνου ή λάμπες πυρακτώσεως τοποθετημένες εκατέρωθεν του καθρέπτη και στραμμένες προς τα εσένα. Τελείως ακατάλληλες είναι οι λάμπες φθορισμού, γιατί δίνουν μια πράσινη χροιά στον χώρο και πιθανόν στο πρόσωπό σου. Αν το δωμάτιο είναι μεγάλο, θα χρειαστεί και γενικός φωτισμός από το ταβάνι με λάμπες πυρακτώσεως (όσο παλιομοδίτικες ή αντιοικονομικές και αν θεωρούνται).
Υπνοδωμάτια
Ο κεντρικός φωτισμός του ταβανιού δεν είναι ο ενδεδειγμένος για τα υπνοδωμάτια, γιατί δεν βοηθά καθόλου στη χαλάρωση. Ταιριάζουν καλύτερα οι απλίκες τοίχου, φωτιστικά στο προσκέφαλο και μικρά φωτιστικά στα κομοδίνα, που μπορούν να δώσουν έναν ατμοσφαιρικό όσο και ικανοποιητικό φωτισμό. Αυτό δεν ισχύει για τα παιδιά και τους εφήβους που διαβάζουν και παίζουν στο δωμάτιό τους. Εδώ χρειάζεται τόσο ο δυνατότερος φωτισμός (γλυκός και όχι επιθετικός) από το ταβάνι όσο και επιπλέον φωτιστικά στο γραφείο και το κομοδίνο. Καλύτερα βέβαια να τα διαλέξεις μαζί με τα παιδιά.

Πηγή: www.bimag.gr

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου